Има ли по-красив символ от Луната? Историята на нашето създаване

Имало едно време …

… идеята е на Роберт Щайнбьок, дипломиран електроинженер, който през декември 2015 г. работи в строителния отдел на компанията за недвижими имоти на Porsche Holding. Неговата визия е била да се изгради "отдел Инфраструктура без CO2" в Porsche Holding като този в компаниите Porsche Informatik и Porsche Bank. Преди обаче това да стане факт, ще минат още няколко години, през които доста хора ще продължават да се питат защо електрическата технология е толкова важна. Въпреки че по същото време, на 12 декември 2015 г., е прието Парижкото споразумение, което се фокусира върху изменението на климата и ограничаване на глобалното затопляне до максимум два градуса по Целзий. Тази цел обаче не може да се осъществи, ако липсва инфраструктура без CO2.

През декември Вилфрид Вайтгасер, управляващ директор на Porsche Австрия, също осъзнава големия потенциал в сектора на електрическата мобилност и предлага на Роберт Щайнбьок да стане ръководител на този нов отдел. Тогава Роберт Щайнбьок и само още един служител се заемат с визията за опазване на климата чрез ефективното използване на електроенергия.

По същото време се учредява Allmobil GmbH като компания на Porsche Holding за иновации и стратегически решения. След няколко месеца към нея се присъединява вече десетчленният екип на Роберт Щайнбьок, който e като своеобразен стартъп. Включвайки се във водещ проект под названието "Allmobil Electra" с ръководител Вилфрид Вайтгасер, те прокарват пътя към устойчивост и опазване на климата чрез ефективното използване на електроенергията. Управителят и Роберт Щайнбьок са сигурни в едно: необходима е трансформация на мобилността, както и на целия енергиен сектор - от изкопаеми горива към чиста електроенергия. А това може да се случи чрез прилагането на цялостни интелигентни системи за управление на електроенергията, които включват инсталирането на станции за зареждане на електрически автомобили, фотоволтаични системи и системи за съхранение на електроенергия.

Роберт Щайнбьок „За първи път в историята на автомобилите е възможно сами да произвеждате енергията, за да задвижвате автомобила си – зареждането е бизнес моделът на бъдещето.“

През 2017 г., още докато последователно се разработва дългосрочна стратегия, се реализират първите партньорства и проекти. Водещият проект на Porsche Holding е подкрепен от ангажимента на Volkswagen да стане първият неутрален по отношение на климата производител на автомобили до 2050 г.

Докато електромобилността все още бързо набира популярност сред обществеността, правилният партньор за доставката на инфраструктурата за зареждане вече е намерен.

Създаването на марката MOON POWER

Историята на марката Porsche започва също толкова електрически, колкото и тази на компанията MOON POWER GmbH и марката MOON: През 1898 г. Фердинанд Порше, който по-късно основава компанията Porsche, проектира т.нар. двигател в главината на колелото - електрически двигател, който се поставя директно в колелата и така ги задвижва. Това е първият в света автомобил със задвижване на четирите колела! Порше подава заявка за патент на двигателя. През юли 1971 г., повече от 70 години по-късно, този тип задвижване се връща, за да послужи като прототип за първия луноход - Lunar Roving Vehicle (LRV). Тъй като на Луната за двигателите с вътрешно горене няма кислород, автомобилите трябва да се задвижват с помощта на акумулатор. Така че Луната е може би най-подходящият символ за електромобилността. Ето защо от 2018 година насам всички продукти и услуги на Allmobil GmbH се предлагат на пазара под марката MOON POWER.

Центърът за високи постижения на електромобилността: MOONCITY

Вълнуващото пътуване до Луната започна. Но как може да се визуализира то? Отговорът е едно очарователно място, което прави електромобилността осезаема за всички и служи като център за високи постижения в енергийния преход - MOONCITY.

След двегодишен етап на изргаждане на стратегия, през декември 2019 г. в Залцбург е открит впечатляваият център за мобилност. Оттогава не само малките гости на MOONCITY се отправят на пътешествие до Луната. Всеки може да разбере как е устроен отвътре електромобилът или как функционира зарядната станция. Новите знания за доминиращото задвижване на автомобила във бъдеще са поднесени по забавен начин.

MOON POWER като самостоятелна компания

Възхищението и интересът към MOONCITY са впечатляващи. Електромобилността отдавна е неразделна част от автомобилната индустрия. Поради тази причина бързо става ясно, че разработването на цялостни енергийни концепции трябва да се повери на самостоятелна компания. Това води до създаването на компанията MOON POWER GmbH през октомври 2021 г. в Залцбург като 100% дъщерно дружество на Porsche Holding Salzburg, а MOONCITY става седалище на компанията.

MOON POWER днес

Потенциалът на MOON POWER е признат в части на Европа още преди основаването на компанията. От 2019 г. например започва предоставянето на франчайзи. Понастоящем, освен в Австрия и Германия, MOON POWER се представлява от самостоятелни дружества с ограничена отговорност (дъщерни компании на Порше Холдинг Залцбург) в още 18 държави: Албания, Босна, България, Хърватия, Македония, Португалия, Румъния, Сърбия, Словакия, Словения, Чешката република, Украйна, Унгария, Франция, Испания, Италия, Малайзия и Сингапур.

Историята на Фердинанд Порше, основателят на марката Порше и баща на Фери и Луизе, основатели на семейната компания Porsche Konstruktionen GmbH Залцбург, Австрия, започва електрически. MOON POWER я продължава. А сега се присъединете към нас в нашето пътуване до Луната. Join the movement!